Nieuwsbericht

Succes! Muur van Mussert rijksmonument

De Muur van Mussert in Lunteren wordt een rijksmonument. Dat heeft minister Van Engelshoven besloten. Heemschut is blij met de status. De afgelopen jaren voerden wij, samen met onze partners, fel strijd voor bescherming voor de muur.

De muur van Mussert op de Goudsberg in Lunteren (gemeente Ede) is naar onze mening cultuurhistorisch zeer waardevol. Het herinnert ons aan een bijzondere, zij het zeer zwarte pagina, in onze nationale geschiedenis. De muur van Mussert bestaat uit een bouwwerk dat oorspronkelijk een platform bezat met een spreekgestoelte, van waaraf de aan de voet van dat bouwwerk verzamelde aanhangers van de N.S.B werden toegesproken tijdens de zogeheten “Hagespraken” De muur is in slechte staat en dient aangepakt te worden.

Toen in december er mogelijke plannen tot sloop van de muur waren, startte Heemschut samen met het Cuypersgenootschap, Oud Ede en Oud Lunteren de procedure tot aanwijzing tot gemeentelijk monument. Door deze procedure te starten kon er een eerste bescherming voor de muur worden afgeroepen. De stichting Erfgoed Ede stuurde in december ook een brandbrief naar de Tweede Kamer. Op de achtergrond bleef ook Heemschut pleiten voor een rijksmonumentale status, want wij vinden dat de muur van Mussert van nationaal belang is.

Door de toewijzing van de rijksmonumentale status is de muur definitief beschermd tegen sloop. 

Zie ook:
Muur van Mussert voorlopig beschermd
Rick Abelen winnaar 'Toekomst van de Muur van Mussert'


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.