Nieuwsbericht

Succesvolle inzet voor Rijksmonumentale boerderij in Weesp

Een Rijksmonumentale boerderij aan de Vecht in Weesp wordt al jarenlang ernstig verwaarloosd. Heemschut Amsterdam heeft onlangs een handhavingsverzoek gedaan bij het Amsterdamse stadsgebied Weesp om verdere aantasting tegen te gaan. En met succes: de eigenaar moet de boerderij herstellen.

Heemschut Amsterdam maakt zich al langere tijd zorgen om de boerderij. Al in 2017 wees Heemschut de toenmalige gemeente Weesp op de ernst van de situatie. Inmiddels staat het complex te verkortten. Na enig aandringen heeft Weesp ons handhavingsverzoek overgenomen. Voor 25 december 2023 zal de eigenaar het pand wind- en waterdicht moeten maken. Ook worden ernstige gebreken aangepakt.

Herbestemming

In de komende jaren zal het complex een herbestemming krijgen; de gemeente is bereid daaraan medewerking te verlenen. In de boerderij en bijgebouwen wil de eigenaar met respect voor het historische karakter drie woningen realiseren. De reeds ingestorte schuur zal daarvoor weer worden opgebouwd. Omdat de ontwikkeling en de uitvoering van dit plan nog op zich laat wachten, is het van groot belang dat het verval van het monument eind dit jaar stopt

Over de boerderij

De boerderij staat aan de Lange Muiderweg 16 langs de Vecht in Weesp. Het complex bestaat uit een onderkelderd woonhuis, een houten zomerhuis, een schuur en stal. Het woonhuis is grotendeels afkomstig uit de 18e eeuw, binnen zijn bijzondere gestucte wanden te vinden.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.