Nieuwsbericht

Tegendraads, 50 jaar stedenbouwkundige ontwikkeling van Lelystad

Heemschut Flevoland organiseerde vrijdag 8 september 2017 een symposium en excursie rond het thema 'Tegendraads, 50 jaar stedenbouwkundige ontwikkeling van Lelystad'. Download hier de brochure van dat symposium.

Lelystad is een unieke stad: vanwege zijn compleet planmatige opzet, vanwege de verschillende woonwijken die een afspiegeling zijn van de opvattingen en de mogelijkheden van dat moment. Cornelis van Eesteren maakte het eerste ontwerp voor de ideale stad maar zijn opdrachtgever, de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, besloot vanwege de onzekere groeiprognoses Lelystad te gaan bouwen volgens een eigen plan. Eén van de eerste wijken, de Zuiderzeewijk, komt nog wel tot stand op basis van Van Eesterens principes (modernisme/CIAM).

De stad wordt een groot succes in het door woningnood geteisterde Nederland. De moderne eengezinswoningen met tuin, de royale groene setting, het aandeel sociale woningbouw, het winkelcentrum en het autovriendelijke karakter maken de stad tot een groot succes. Totdat de economische crisis van de jaren tachtig uitbreekt. Om uit het diepe dal te komen moeten de beleidsmakers oude ideeën begraven en als een feniks met nieuwe plannen komen. Intussen is Lelystad al lang weer zo ver dat het zich kan afvragen of het toekomstige succes in nieuwe groei gezocht moet worden of in de bestaande stad.

Van de bijeenkomst is een verslag verschenen in de vorm van een brochure, 'Tegendraads, 50 jaar stedenbouwkundige ontwikkeling van Lelystad'. De brochure bevat het programma van de dag, twee inleidingen over de ontwikkeling van Lelystad, het tafelgesprek met een aantal betrokkenen, uitleg over hetgeen te zien was tijdens de bustour door Lelystad, een kaart van de gevolgde route, enkele bepalende planologische kaarten en een aantal foto's van de dag.

Download hier de brochure 'Tegendraads, 50 jaar stedenbouwkundige ontwikkeling van Lelystad'

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.