Nieuwsbericht

Verbouwing karkooi Ulvenhout roept discussie op

De Pekhoeve is een cultuurhistorisch ensemble aan de Dorpsstraat in Ulvenhout met boerderij, grote en kleine veldschuur, karkooi en bakhuis, dierenweide en speeltuin. De gebouwen hebben de status van rijksmonument en worden gebruikt door Sociaal Cultureel Centrum de Pekhoeve. De naam komt van de zwarte uitstraling van de gepotdekselde gevels. Vanaf 1590 is er al een (pacht)boerderij op deze plek. Gemeente Ulvenhout wordt in 1969 eigenaar van de Pekhoeve met de nieuwe boerderij en opstallen. De veldschuur die erbij hoort brandt in 1980 af, maar wordt in 1982 weer gereconstrueerd.

De karkooi is nog authentiek en was oorspronkelijk bedoeld voor de stalling van boerenkarren. Momenteel wordt deze gebruikt voor stalling van containers, maar ook is het een geliefde (hang)plek van jongeren uit Ulvenhout. Er zijn al een tijdje plannen om te karkooi te gaan restaureren, maar de restauratie is feitelijk een drastische zeer ingrijpende verbouwing. De voorkant, zoals te zien op de foto, zou glazen deuren krijgen en het open gedeelte, voorzien van een kap, wordt dichtgezet. Zowel omwonenden als liefhebbers van agrarisch erfgoed hebben bezwaar gemaakt. Hierbij is de hulp van Heemschut Noord-Brabant ingeroepen.

De dorpsraad en de stichting de Pekhoeve vinden dat de plannen door moeten gaan, mede gezien het verwaarloosde gebruik en de toekomstige hergebruik functie. De gemeente Breda heeft advies gevraagd bij Heemschut  Noord Brabant en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, waarbij bemiddeling de insteek is om er een ontwerp van te maken dat door alle partijen gedragen wordt.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2020 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.