Nieuwsbericht

Halen hoge loodsen de molen van Asten de wind uit de zeilen?

Gaat de bouw van een grote loods vlakbij molen De Oostenwind in Asten de molen de wind uit de zeilen nemen? Heemschut maakt samen met een groot aantal partijen bezwaar tegen de door de gemeente Asten afgegeven vergunning en vraagt om de vergunning te vernietigen.

Heemschut's commissie Noord-Brabant, de Peellandse molenstichting, De Hollandsche Molen, buren en de molenaar van de molen doen een dringend beroep op de gemeente Asten om de vergunning in te trekken.

Die vergunning maakt de bouw van nieuwe hoge loodsen mogelijk in de zogeheten molenbiotoop, waardoor de molen een deel van haar windvang verliest. Het bijzondere aan de zaak is dat de gemeente Asten wel degelijk beschermingsmaatregelen heeft opgenomen in het bestemmingsplan om de molenbiotoop te beschermen, maar daar vervolgens in dit geval vanaf wijkt. Dat dreigt grote gevolgen voor de molen te hebben. 

De Oostenwind is een gesloten standerdmolen te Asten. De molen doet dienst als korenmolen en is gesitueerd aan de Molenweg 23. Hoewel een inscriptie op het bouwjaar 1506 lijkt te wijzen, is de constructie 18e-eeuws, zoals de trapvorm met trapschoren en poortstijlen tussen de steenbalk in plaats van een moerstijl onder de steenbalk. De inscriptie kan op een onderdeel van een voorganger hebben gezeten, want documenten tonen aan dat op deze plaats al sedert de 15e eeuw een molen heeft gestaan. De standerd stamt in ieder geval wel uit 1506.

De gemeente Asten beslist binnenkort op de ingediende bezwaren. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.