Nieuwsbericht

Vervallen molen van Adorp is gered

De molen in Adorp lijkt gered. Molenstichting Winsum is er in geslaagd hem aan te kopen. Het verval van de monumentale molen had als jaren de aandacht van Heemschut.

De aankoop is dankzij bijdragen van vereniging De Hollandse Molen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en door zelf in de buidel te tasten.

Het waren uiterst moeilijke onderhandelingen, zegt Peter Pauw, voorzitter van Molenstichting Winsum tegen het Dagblad van het Noorden. De molen was eigendom van Georg Tóth, een investeerder en belegger uit het midden van het land. Wie hem googelt leest vooral dat hij bij meerdere zakelijk conflicten was betrokken.

Korenmolen Aeolus in Adorp is een monument, staat al jaren leeg en verkeert in slechte staat. Het houtwerk is groen uitgeslagen, rondom missen raampjes en het hout begint te rotten.

Ook Heemschut drong al langer aan bij de gemeente aan om in te grijpen bij het verval van de molen. 

De Aeolus is een kapitale koren- en pelmolen in Adorp uit 1851. De naam Aeolus verwijst naar de windgod uit de Griekse en Romeinse mythologie.

Lees ook:
Snel ingrijpen om verval molen Adorp te stoppen


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.