Nieuwsbericht

Villa De Oorsprong in Schoorl is rijksmonumentwaardig

Het gebeurt niet heel vaak, maar soms komen de vrijwilligers van Heemschut een huis of ander object tegen waarvan het onbegrijpelijk is dat het niet is beschermd als monument. In Schoorl werden we gewezen op villa De Oorsprong van de bekende architect Cornelis Willem (Kees) Royaards (Amsterdam, 1906 – Beemster, 1970).

De villa in Schoorl, die hij ontwierp voor zijn moeder en waar hij later met zijn familie veel gebruik van zou maken en zelf zou gaan bewonen, noemde hij “De Oorsprong”, naar het dichtbij gelegen beekje. De villa is gebouwd in een traditionele stijl en met historiserende elementen uitgevoerd. Royaards gebruikte bouwmaterialen afkomstig van gesloopte huizen in de Jordaan en deze werden handmatig in het nieuwe huis verwerkt. Een loden doos die hij in de buitenmuur van het huis inmetselde bevat een vlammend protest tegen die sloop in Amsterdam. Het ontwerp van de villa stond model voor zijn latere woonhuisontwerpen.

Het bijzondere is dat villa De Oorsprong nog volledig in originele en authentieke staat verkeert. Foto’s op Funda.nl laten een uniek en gaaf interieur zien dat de tand des tijds goed lijkt te hebben doorstaan. Hetzelfde geldt voor de tuinaanleg en het bijgebouw. Hiermee is volgens ons sprake van een uniek Gesamtkunstwerk, dat van nationaal belang is.

Heemschut heeft bij minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gevraagd het huis aan te wijzen als rijksmonument. Het college van B en W en de gemeenteraad laten in een bericht van Duinstreek Centraal weten de aanvraag te steunen. 

Funda.nl: Bobbeleweg 11 in Schoorl

 

Foto: gemeentearchief Bergen

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2022 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.