Nieuwsbericht

Vis is terug in de zoutloods van Laaksum

Laaksum… Na jaren van touwtrekken is het zo ver dat De Hang is opgeknapt. Een gloednieuwe viszaak heeft er zijn deuren geopend. Veel dagjesmensen aan de IJsselmeerkust ging het aan het hart dat de zoutloods bij het piepkleine haventje van Laaksum er zo bouwvallig bij stond. Deze schande werd regelmatig gemeld aan Heemschut Fryslân. Friezen hebben iets met Laaksum. Begin januari werd De Hang door de Commissaris van de Koning de heer Brok geopend.

Heemschut Fryslân nam op een winderige herfstdag in 2019 haar excursie-deelnemers speciaal mee naar De Hang in Laaksum. Tot blijde verrassing zagen we dat deze oude zoutloods werd opgeknapt. Het gebouwtje werd gebouwd begin vorige eeuw tijdens de gloriedagen van de haring- en ansjovisvisserij in de Zuiderzee. Inmiddels ligt er het IJsselmeer, maar gevist wordt er nog steeds vanuit het vissershaventje Laaksum, thuishaven van de HL6.  

De toenmalige gemeente zag de toeristische waarde van het kleine vissershaventje aan het IJsselmeer. Het vlucht-haventje is al vorige eeuw volledig vernieuwd, de oude loods werd aangewezen als gemeentelijk monument. Heemschut heeft al geruime tijd bij instanties en bij de eigenaar aangekaart dat het niet de bedoeling is om een gemeentelijk monument in te laten storten. Samen met gemeente en Herbestemming Noord werd gezocht naar een oplossing. De wil  was er wel. Maar de meningen in de streek verdeeld tussen behoud van rust en meer drukte van dagjesmensen. De weg naar behoud van dit streekeigen erfgoed duurde zo’n 12 jaar.  Op een kille winterdag in januari was het feest en kon men er genieten van de gebakken vis.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2020 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.