Nieuwsbericht

Voormalige landbouwhuishoudschool Haaksbergen wordt geen monument

Heemschut Overijssel is teleurgesteld in besluit van College van B&W

Huishoudschool Haaksbergen

De gemeente Haaksbergen heeft plannen tot verkoop van de Haaksbergse Landbouwhuishoudschool aan de Sterrebosstraat. Heemschut Overijssel vreest in de nieuwe plannen voor aantasting van het gebouw en heeft bij het college het verzoek gedaan om het pand op de gemeentelijk monumentenlijst te plaatsen. Het gebouw is een parel voor het centrum van Haaksbergen, zeker in combinatie met de harmonieuze nieuwbouw van het theater ‘De Kappen” (een naam ontleend aan de zusters van de school). Het pand vormt een ensemble met een nog een aantal gebouwen in 50er jaren stijl. De huishoudschool dankt haar kwaliteit aan de bekende Brabantse architect Jos Bedaux (1910-1989).

Afwijzing monumentenstatus

Het college van B&W van Haaksbergen zijn niet van plan om de huishoudschool aan te wijzen als gemeentelijk monument. Haaksbergen wil de koper van het leegstaande pand niet voor de voeten lopen. De mogelijk nieuwe eigenaar is bezig met plannen maken en heeft aangegeven dat ze graag het oudste deel van de huishoudschool willen behouden. Het college wil voor de verkoop laten vastleggen dat de schil en de oorspronkelijke vorm De monumentenraad steunt in dat geval de nieuwbouwplannen.

Reactie Heemschut Overijssel

Heemschut Overijssel betreurt dat de gemeente niet tot aanwijzing wil overgaan. Je dient een pand eerst cultuurhistorisch te onderzoeken alvorens je tot sloop en nieuwbouw overgaat. Nu wordt niet duidelijke welke onderdelen te behoudenswaardig zijn. Een monumententatus hoeft dus geen belememering te zijn. Een monumentenstatus op basis van een waardestelling die ruimte maakt voor herbestemming, zoals recent toegepast bij de aanwijzing van het P.C. Hoofthuis in Amsterdam, kan bij een dergelijk traject van zeer grote waarde
zijn. Dit unieke gebouw verdient een zeer zorgvuldige aanpak.

Artikel Dagblad Tubantia, 11 juni 2016

Brief gemeente Haaksbergen, 8 juni 2016

Heemschut dossier Landbouwhuishoudschool


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.