Nieuwsbericht

Wie heeft er liefde voor Huize Valentijn?

Het is Valentijnsdag, de dag om de liefde in het zonnetje te zetten. Maar wie heeft er liefde voor Huize Valentijn? Heemschut Gelderland hoopt dat dit prachtige landgoed uit 1903 op de een of andere manier toch nog gered kan worden en roept iedereen met een liefdevol hart op om mee te denken.

Huize Valentijn, het landgoed dat in 1903 gebouwd werd in Nunspeet als herstellingsoord voor chronisch zieke patiënten, gaat van de lijst van gemeentelijke monumenten verdwijnen. Het college vindt de directeursvilla nog steeds waardevol om als monument te behouden.

Het landgoed werd in 1903 gebouwd als sanatoriumcomplex Erica. Het was bedoeld als opvanghuis voor beginnende tuberculose patiënten. Het was op Valentijnsdag in 1961, dat het gebouw werd omgedoopt tot Kamp Valentijn. Nu zien omwonenden het pand in verval raken en recent nog besloot de burgemeester tot een toegangsverbod voor het terrein in verband met de handel in drugs en andere illegale activiteiten.

Het terrein werd gebruikt als internaat voor opvang van meisjes, moeilijk opvoedbare kinderen of verlaten kinderen. Het gebruik als opvangcentrum duurde tot aan 1992. Vanaf die tijd werden er minderjarige asielzoekers gehuisvest. Dat duurde overigens niet lang. In het jaar 2000 werd het Nederlandse asielbeleid strenger en sloot Huize Valentijn voorgoed haar deuren. Het werd daarna nog wel bewoond door verschillende (anti-)kraakgroepen maar die lieten hun sporen na. In oktober 2007 verwoestte een brand het pand.

De website Hart voor Monumenten roept iedereen met een goed idee op om zich te melden. Dat kan hier: 
https://www.hartvoormonumenten.nl/verhalen/huize-valentijn-heeft-liefde-nodig


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.