Nieuwsbericht

Zorg om redding triomfboog in Venray bij Heemschut Limburg

Dagblad de Limburger besteed aandacht aan de triomfboog van Vincent van Gogh in Venray van kunstenaar Hugo Brouwer

Mogelijke sloop triomfboog Hoofdgebouw Vincent van Gogh

Het hoofdgebouw van de voormalige psychiatrische inrichting gaat volgende zomer tegen de vlakte en Heemschut en Venray Monumentaal vinden de triomfboog bij de hoofdingang zo uniek dat die hoe dan behouden moet blijven. De triomfboog laat scènes zien uit de Bijbel, waarin Jezus wonderen verricht door demonen uit ‘bezetenen’ te drijven. Zeg maar: de Bijbelse variant op het genezen van psychiatrische patiënten. Opmerkelijk detail is de afbeelding van een varken dat in het water springt. Dat verwijst naar een verhaal in het evangelie van Mattheus (hoofdstuk 8, vers 28-32) waarin Jezus de boze geesten uit de hoofden van twee mannen verdrijft door ze te verplaatsen in een kudde varkens. Deze rennen daarop krijsend een berg af, storten zich in het meer en verdrinken.

Brief aan college

In een brief aan burgemeester en wethouders van Venray vraagt Frans van der Kruijf, lid van beide organisaties, of de gemeente de helft van de verplaatsingskosten wil betalen. „Het is een werk van Hugo Brouwer uit 1958”, zegt Van der Kruijf. „In een mozaïek van geglazuurd terracotta beeldt de boog de naastenliefde uit. Het werk symboliseert de verbondenheid van de religieuze stichters van de psychiatrische instelling, de Broeders van Liefde, met hun werk in de wereld. Duizenden mensen zijn door deze boog gegaan om liefdevol verpleegd te worden. Het is een symbool van de psychiatrie in Venray en dat mag nooit verloren gaan.”

Hugo Brouwer

De kunstenaar Hugo Brouwer (1913-1986) kwam uit Den Haag, maar werkte het grootste deel van zijn leven in het Oost-Brabantse Nuenen. Dat verklaart waarom zoveel mozaïekwerken, glaskunst en beeldhouwwerken in Oost-Brabant en Noord- en Midden-Limburg terecht kwamen. In Venray zijn bijvoorbeeld de glas-in-loodramen van de kapel van Sint Servatius van zijn hand. In het priesterkoor van de Fatimakerk in Weert (die niet meer als kerk dienst doet) bevindt zich een mozaïekwerk van Brouwer, dat met 255 vierkante meter het grootste in zijn soort in Nederland is.

Verplaatsing

De verplaatsing van de triomfboog zal nog wat voeten in de aarde hebben. Het 8 meter hoge gevaarte weegt 24 ton en moet tot 60 centimeter onder het maaiveld worden uitgegraven. „De keramische conditie is perfect”, zegt Van der Kruijf. B en W van Venray moeten nog beslissen over de subsidieaanvraag.

 

Heemschut dossier triomfboog Venray 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.