Nieuwsbericht

Zorgen om slechte staat tegeltableau winkelpui Amsterdam

Het bijzondere tegeltableau dat is te vinden in het winkelpand aan de Leidstraat 86-88 in Amsterdam is er slecht aan toe. Heemschut's commissie Amsterdam heeft in een brief de eigenaar gevraagd het tableau op te knappen en informeert de gemeente Amsterdam van het verval.

Het tegeltableau in de gevel van het winkelpand is in korte tijd ernstig in verval geraakt. Aan de onderzijde van het tableau zijn tegels afgevallen en ook rechtsboven is schade ontstaan, waardoor binnenkort nog meer tegels zullen loslaten. 

Het tegeltableau, voorstellend de uitvinder van het slingeruurwerk Christiaan Huygens, maakt een integraal onderdeel uit van de uit 1903 daterende gevel. In dat jaar breidde uurwerkmaker Pieter Lameris zijn winkel uit en voegde hij de twee panden samen. Het tegeltableau is een fraai voorbeeld van voor die tijd karakteristieke reclametableaus, waarvan er inmiddels nog maar weinig over zijn.

De tegels zijn vervaardigd door de bekende Fayence- en Tegelfabriek Holland, die van 1893 tot 1920 heeft bestaan.

Heemschut heeft de eigenaar gevraagd verder verval te stoppen. Ook de gemeente Amsterdam is op de hoogte gebracht.  


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2022 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.