Nieuwsbericht

Zorgen over Buma State Leeuwarden nemen toe

Heemschut Fryslân maakt zich al geruime tijd ernstige zorgen over de verwaarlozing en het achterstallig onderhoud van de voormalige boerderij Buma State op het perceel Lijnbaan 33 te Leeuwarden. Er komen regelmatig meldingen binnen over de steeds verder in verval rakende boerderij naast Hotel Leeuwarden.

Van der Valk heeft in 2015 tien hectare grond, inclusief archeologisch monument de terp Buma en gemeentelijk monument Buma State van de gemeente Leeuwarden gekocht. Op deze plek staat inmiddels een hotel van de Van der Valk-keten. Onderdeel van de koop is dat Van der Valk de Buma State renoveert en ook de terp in stand houdt en beheert. De boerderij is een kop-hals-rompboerderij van va. 1870, staande op de terp van Romeinse en middeleeuwse oorsprong. De boerderij heeft minstens één voorganger gehad. Deze voorganger kwam ca. 1850 in bezit van mr. Wiardus Willem Buma (1802-1873), niet alleen veel boerderijen opkocht maar ook veel zelf bouwde. Van de boerderij is alleen het exterieur beschermd. Er is dan ook geen noodzaak tot het behoud van de reeds veranderde gebinten

Omdat de boerderij in steeds slechtere staat raakt, en er nog geen oplossing in zicht lijkt is er een dossier in Bedreigd Erfgoed geopend.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.