Nieuwsbericht

Zoutkunstwerk van AKZO gered

Het kunstwerk zou eigenlijk vernietigd worden, maar de kunstenaar en Heemschut hebben het werk gered.

Zoutkunstwerk 

In 1991 maakte de kunstenaar Bert Nijenhuis een zoutsculptuur voor AKZO. Dat was in opdracht van de toenmalige president van de AKZO de heer Loudon voor de vestiging Arnhem. Het kunstwerk is later verplaatst naar Amersfoort. Het blok zout woog 10 ton en is afkomstig van de zoutkoepel van Avery island, Louisiana. Avery island is ook bekend van de Tabascosaus. Het werd met zwaar transport naar de werkplaats van Nijenhuis vervoerd.AKZO-Nobel Hengelo leverde het atelier en alle apparatuur.

 

Kunstwerk gered

Dankzij een snelle actie van Bond Heemschut, AKZO Hengelo en kunstenaar Bert Nijenhuis uit Boekelo is een metershoge zoutsculptuur van AKZO onlangs gered. Deze sculptuur dreigde verloren te gaan door de verhuizing van AKZO Amersfoort. Bert Nijenhuis zocht een plek in een depot en kwam in contact met de voorzitter van De Museum Buurtspoorweg Haaksbergen-Boekelo Jan Astrego.

Slopers stonden al klaar, maar de kunstenaar wilde nog een laatste poging wagen het kunstwerk te redden. Gelukkig is Jan Astrego lid van de provinciale commissie en legde hij contact met de werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut.

Jan: “Samen hebben we het gered. Het initiatief van de kunstenaar, een pleidooi voor behoud van de werkgroep en één telefoontje van mij met de Pr-afdeling van AKZO. Dat bleek genoeg te zijn.” Het unieke kunstwerk gemaakt uit Boekelo’s zout heeft een plek gevonden in de opslag bij AKZO Hengelo en wacht nu op een nieuwe vaste plek.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.