Gemaal Veneriete, Genemuiden

Provinciale commissie Overijssel

Het gemaal Veneriete is in 1961 gesticht door het toenmalige waterschap Mastenbroek, ter vervanging van het naast gelegen stoomgemaal Mastenbroek. De installatie bestaat uit drie vijzels, fabrikaat Spaans, met een capaciteit van 165 m3/min. elk, bij een opvoerhoogte van 0,90 m. De aandrijving vindt, via rechte tandwielkasten, plaats door drie elektromotoren fabrikaat EMF Dordt, type AG 830 1500/8, met een vermogen van 110 kW elk. Situatie en ensemble Het gemaal bemaalt een groot gedeelte van de polder Mastenbroek en loost via het Venerietekanaal op het Zwarte Meer. Over de uitstroom van het gemaal loopt de provinciale weg van Kampen naar Genemuiden (N 760). Naast het gemaal ligt het uit 1856 daterende, buiten gebruik gestelde, stoom-schepradgemaal Mastenbroek (zie 4.9.3. nr. 19). Aan de overzijde van de weg bevindt zich een dienstwoning.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.