IJsselcentrale Harculo

Provinciale commissie Overijssel

De elektriciteitscentrale Harculo werd in de jaren ’50 als opvolger van een centrale aan de wetering, bij wat nu de Marsweg heet. De toponiem Harculo duidt op een buurtschap ten zuiden van Zwolle aan de IJssel, de rivier waarnaar de centrale werd verplaatst in verband met de aanvoer van brandstof en de beschikbaarheid van koelwater. De IJsseldijk werd daarvoor deels naar de rivierzijde verlegd, zodat twee buitendijkse havenkommen ontstonden, terwijl de centrale binnendijks is gelegd.

De bouw van het hele complex gebeurde in fasen. Aanvankelijk werden twee opwekkingseenheden gebouwd, de meest zuidelijke van het ensemble. Later (1970 en 1985) kwamen daar nog twee paren bij. Op het hoogtepunt markeerden vijf schoorstenen het complex, waarvan er al weer drie verdwenen zijn. De centrale Harculo werd gebouwd in 1951-1955 naar ontwerp van architect ir. P.J. De Gruyter als installatie met daaromheen een gebouw als ruime, abstracte doos.  Voor de architectuur van de centrale koos hij voor gevels met panelen van Schokbeton, de naam van de fabriek die in Kampen onder meer de prefab-betonnen onderdelen leverde voor de boerderijen in de Flevopolders.

Het geheel is een landmark in het IJssellandschap en het bijzondere gebouw verdient het om een herbestemming te krijgen.

Helaas durfde de gemeente Zwolle niet eerder in 2013 de elektriciteitscentrale als gemeentelijk monument aan te wijzen. Ondanks dat ze daartoe voornemens was. Nu is in 2016 een sloopmelding door de gemeente afgehandeld en kan Engie het gebouw slopen.
Heemschut Overijssel en Het Cuypersgenootschap vinden dat in het gehele proces een goede afweging het belang van behoud of

ontwikkeling van het gebouw niet heeft plaatsgevonden. Engie wil niet dus gebeurt het ook niet, lijkt het.

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.