Oude MTS , Hengelo

Provinciale commissie Overijssel

Oude MTS , Hengelo wederopbouwarchitectuur

Hengelo dankt zijn identiteit aan twee belangrijke thema’s: het industrieel erfgoed en de bebouwing uit de wederopbouwtijd. De voormalige ir. G. Hofstede MTS aan het Industrieplein in Hengelo is rond 1963 gebouwd. Het gebouw is met de markante voorgevel, de detaillering, functionaliteit, vormgeving en samenhang van de verschillende gebouwdelen, een schoolvoorbeeld van de wederopbouwarchitectuur. In het gebouw is een kunsttoepassing van kunstenaar Ben Hendriks opgenomen.

Juli 2014 stemt het college van B&W in met de sloop van de linkerzijde van de voorgevel, met de sportzalen. Wethouder Jan Bron beweert dat het niet commercieel te exploiteren is. Daarbij kost het oude schoolgebouw 350.000 euro per jaar aan afschrijving en onderhoud. Er ontstaat door de sloop een mooie zichtlijn op de parkeergarage in aanbouw, zegt hij.

24 oktober 2014: Cuypersgenootschap en Heemschut Overijssel zijn tegen de sloop, zij doen een schriftelijk verzoek aan de gemeenteraad om het gebouw te sparen en om de hergebruiksmogelijkheden korte termijn te onderzoeken.

November 2014 wordt bekend dat de gevel van de oude gymnastiekzaal van de voormalige MTS voorlopig gespaard blijft. De nieuwe gebruiker, het WTC, wil graag dat het complete gebouw overeind blijft en wil meedenken over een nieuwe invulling. Maar geld heeft het WTC daarvoor niet klaar liggen. De toekomst van het gebouw blijft vooralsnog onzeker.

Artikel Dagblad Tubantia, 31 juli 2014:

Artikel Dagblad Tubantia, 21 oktober 2014:

Aanwijzingsverzoek gemeente Hengelo, 24 oktober 2014:

Presentatie Tiem van Dalfsen tijdens politieke markt, 19 november 2014:

Artikel Dagblad Tubantia, 19 november 2014:

artikel Tubantia (https://www.tubantia.nl/hengelo/voorlopig-geen-sloop-oude-mts-hengelo~a80a8839/), 5 december 2014

artikel Tubantia (https://www.tubantia.nl/hengelo/oude-mts-in-hengelo-definitief-niet-op-monumentenlijst~a8336a6b/), 20 november 2017

 

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.