Vliegveld Twente, Enschede

Provinciale commissie Overijssel

De regio Twente kent een rijke luchtvaartgeschiedenis. Al in 1910 werd een eerste vliegdemonstratie door de Belg Olieslagers op een terrein aan de Gronausestraat gegeven. In 1920 werd het eerste luchtvaartterrein van Twente, gelegen in Hengelo, geopend. In 1921 werd een vliegveldje op het Schaddenveld onder Deurningen, tegen de gemeentegrens met Lonneker aan aangelegd. Op initiatief van Twentse, met name Enschedese industriëlen, werd in 1931 een vliegveld op het Lonnekerveld aangelegd, in het midden van de stedendriehoek Enschede-Oldenzaal-Hengelo. In 1940 werd het vliegveld door de Nederlanders onklaar gemaakt. De Duitsers herbouwden en vergroten het vliegveld en maakten er intensief gebruik van. De Engelsen op hun beurt bombardeerden eerst en veroverden later de luchthaven. Zij maakten er een militair vliegveld van. Luchthaven Twente behield deze militaire functie tot 2007. Na de sluiting zijn lang plannen ontwikkeld om een burgerluchthaven te beginnen. Dit is in 2013 definitief afgeblazen. Nu wordt een nieuwe functie voor het gebied gezocht.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.