Nieuwsbericht

Gemeente Goirle slaat advies in de wind, Heemschut gaat in beroep

Meerdere zienswijzen en een negatief advies van RCE. Het lijkt de gemeente Goirle weinig uit te maken: de plannen voor de Maria Boodschapkerk gaan gewoon door. Heemschut Noord-Brabant gaat samen met het Cuypersgenootschap, Stichting Steengoed en De Bever Architecten in beroep.

De kwestie rond de Maria Boodschapkerk speelt al langer. De gemeente wil in de kerk 19 woningen laten ontwikkelen. Voor de realisatie van deze woningen worden, volgens het plan, in de kerk verdiepingen gebouwd, gevelopeningen gerealiseerd en balkons toegevoegd. Een ingrijpend plan, welk de monumentale waarde van de Maria Boodschapkerk ernstig aantast.

Het plan kreeg groen licht van de gemeente, waarop Heemschut in samenwerking met andere partijen een zienswijze indiende. De gemeente heeft echter bericht dat zij geen reden zag om de benodigde vergunning niet te verlenen. Zij schrijft onder andere dat:

(…)  ‘het programma, zoals dat nu is vormgegeven, de juiste balans is waarbij enerzijds het monumentale karakter van de kerk maximaal wordt behouden en anderzijds dit de minimale invulling is om exploitabel te zijn.’

Volgens Heemschut is die balans nog echter altijd zoek. De gemeente kiest voor een zwaar plan en legt voorstellen voor erfgoedbehoud naast zich neer. Dat herbestemming naar wonen prima mogelijk is, laat bijvoorbeeld de Zaandijkerkerk in Zaandijk zien: zonder toegevoegde balkons en mét behoud van de ruimtewerking. Bovendien is de Maria Boodschapkerk sinds de restauratie in goede staat. Genoeg tijd dus om een mooi plan te maken met respect voor het monumentale karakter van de kerk.

RCE Advies

Heemschut en bondgenoten staan er bovendien niet alleen voor. Ook de RCE gaf een negatief advies met betrekking tot het verstrekken van de vergunning. Hierbij maakte de Rijksdienst zich vooral zorgen om de intensieve opvulling van de kerk met woningen, waardoor de ruimte-ervaring van de kerkruimte teniet wordt gedaan. Ook dit zwaarwegende advies wordt genegeerd door de gemeente.

Lees hier het volledige beroepsschrift

 

Over de Maria Boodschapkerk

De H. Maria Boodschapkerk uit 1939-1940 is gebouw naar ontwerp van de bekende Brabantse architect Kees de Bever. Het gebouw is opgetrokken in traditionalistische stijl, die verwant is aan het werk van architecten als Kropholler en andere meesters van de Delftse School. Het gebouw is beeldbepalend voor Goirle en valt op door haar zorgvuldige opbouw en vormgeving en de hoogwaardige glas-inloodramen van Luc van Hoek.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.