Nieuwsbericht

Vinger aan de pols bij Franse klooster, Sittard

Het voormalig Franse klooster werd in 1905 gebouwd naar een ontwerp van Hubert Bertrams. Het werd al snel gebruikt als ziekenhuis en werd in 1907 uitgebreid met twee haakse vleugels naar een ontwerp van Nic. Ramaekers. Daarna is het complex nog verschillende keren vergroot. In 1932 is de kapel toegevoegd. Het ziekenhuis is in 2010 gesloopt, waarbij een oud deel met de kapel van de ondergang werd gered.

Een investeerder uit China heeft het gemeentelijk monument gekocht en wil er een Chinees cultuur- en gezondheidscentrum vestigen en een groot complex aanbouwen met onder andere 110 hotelkamers. Op 28 mei 2020 is de omgevingsvergunning verleend voor de renovatie van het Franse klooster en voor de uitbreiding met nieuwbouw. De uitvoering van het plan is vanwege corona uitgesteld. De eigenaar onderzoekt momenteel de mogelijkheid toch te starten met de verbouwing van de monumentale kapel.

Vrijwilligers hebben de Stichting Behoud Franse Klooster opgericht met als doel het behoud van het erfgoed zijnde zowel de roerende als onroerende zaken. De onderhoudstoestand van de gebouwen verdient bovendien aandacht. Een groot gedeelte is niet wind- en waterdicht. De stichting heeft in samenspraak met Heemschut Limburg de gemeente verzocht om maatregelen te treffen om het gebouw tegen weersinvloeden te beschermen.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.