Nieuwsbericht

Mooiste kerk van Gelderland moet sluiten

Heemschut, het Catharijneconvent, de Nationale Monumentenorganisatie en de Locatieraad Geloofsgemeenschap maken zich grote zorgen over de toekomst van de Willibrorduskerk in Vierakker. Aanleiding is de voorgenomen sluiting van deze kerk, uitgeroepen tot de mooiste kerk van Gelderland.

De kerk behoort tot de Top 100 van kerken met een bijzonder rijk en origineel interieur vol christelijke symboliek. Het kerkgebouw is een rijksmonument, de bijbehorende pastorie en het Ludgerusgebouw zijn gemeentelijk monument.
Het gebouw is dus beschermd, ook het interieur maar de “losse” interieuronderdelen niet. De altaren, kroonluchters, het meubilair en de beelden en meer zullen verwijderd worden en er blijft een “lege” kerk over.

De kerk wordt nu nog gebruikt voor vieringen in de weekenden, die worden bijgewoond door 20 tot 25 personen.

De gemeente Bronckhorst heeft geen kerkenvisie opgesteld en schrijft: “Bij de St. Willibrorduskerk in Vierakker werd geconcludeerd dat het rijke beschermde interieur en de historische relatie met het landgoed, transformatie heel beperkt zo niet onmogelijk maken. Openbare en maatschappelijke functies en op gebied van cultuur en ontspanning zijn wellicht denkbaar, mits deze passen in bestaande ruimtelijke structuur en geen afbreuk doen van het heersende woon- en leefklimaat.”

Heemschut en betrokken erfgoedorganisaties beraden zich over mogelijkheden om de kerk en het interieur te behouden voor toekomstige generaties.

Foto: Heemschut Gelderland
Foto: Heemschut Gelderland

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.